Spoffin 2024 wordt laatste editie

Circumstances met EXIT is één van de hoofdacts op Spoffin in 2024. © Karin Jonkers

Spoffin 2024 wordt laatste editie

 14-07-2024

De 14e editie van straatfestival Spoffin in Amersfoort, van 23 tot en met 25 augustus 2024, wordt tevens de laatste. Daarmee dreigt het enige theaterfestival uit de stad te verdwijnen en verliest Nederland een van de grootste en meest vooruitstrevende internationale straatfestivals. Spoffin, dat sinds 2010 bestaat, trekt jaarlijks zo’n 40.000 tot 45.000 bezoekers.

Nadat de gemeente Amersfoort eerder dit jaar de subsidieaanvraag voor de periode 2025-2028 had afgewezen, werd afgelopen week ook het bezwaarschrift van de organiserende stichting Zomertheater Amersfoort (ZTA) afgeserveerd. ZTA heeft besloten niet verder te procederen, maar gaat onderzoeken wat er nog wel mogelijk is.

Het verdwijnen van Spoffin is een grote klap voor de organisatie, team, vrijwilligers en artiesten die betrokken zijn bij het festival. Spoffin is niet het enige straatfestival dat omvalt, er zijn de afgelopen jaren al negen buitentheaterfestivals ingekrompen of gestopt.

Verbijsterd
‘Wij zijn verbijsterd door de afwijzing van ons bezwaar,’ reageert voorzitter Janneke van Brussel. ‘Helaas hebben we het gemeentebestuur niet tot andere inzichten kunnen brengen. We hebben verkeerde interpretaties en foute aannames helder en feitelijk weerlegd. De teleurstelling is erg groot en wij begrijpen niet waarom dit internationale buitentheaterfestival, dat zoveel bekendheid en erkenning heeft gekregen, en waarvan de kwaliteit en diversiteit zo groot is, nu definitief van tafel wordt geveegd.

‘Met het verdwijnen van Spoffin, het enige vrij toegankelijke straattheaterfestival in de regio, gaat een belangrijk podium verdwijnen en meer dan 45 jaar aan ervaring en kennis – ook opgedaan bij voorlopers van het festival – verloren,’ aldus Van Brussel. ‘We vinden het een groot verlies voor zowel stad, land als Europa. Wij kunnen als bestuur deze beslissing erg moeilijk accepteren.’

Trots
Artistiek leider en oprichter Alfred Konijnenbelt is ondanks de grote teleurstelling vooral trots op wat Spoffin de afgelopen vijftien jaar in Amersfoort en Nederland heeft neergezet. ‘We hebben theater toegankelijk gemaakt voor een enorme groep Amersfoorters en talrijke bezoekers uit binnen- en buitenland,’ blikt hij terug. ‘Veel mensen bewaren prachtige herinneringen aan Spoffin. Voor tal van artiesten is het een belangrijk festival in hun carrière geweest. We hebben ze een podium gegeven, geholpen bij nieuwe creaties, hen samengebracht met professionals en internationale netwerken opgezet.’

Grande Finale
‘Het programma voor 2024 is klaar en ziet er zeer veelbelovend uit,’ besluit Konijnenbelt. ‘We gaan ons uiterste best doen om een onvergetelijke Grande Finale neer te zetten. Tegelijk doet het pijn dat we dit festival na vijftien jaar niet meer kunnen organiseren. Het doek valt voor Spoffin.’

Het programma van Spoffin 2024 is te vinden op www.spoffin.nl.

 Spoffin
 Programma Spoffin 2024

Spoffin 2024: dit is het complete programma!

Richard Arhinful komt naar Spoffin 2024

Spoffin 2024: dit is het complete programma!

 01-07-2024

Het aftellen is nu serieus begonnen: eind augustus komt Spoffin 2024 er weer aan! Van 23 tot en met 25 augustus zet Spoffin de binnenstad van Amersfoort voor de veertiende keer op z’n kop. Met 27 circus-, dans-, straattheater- en muziekproducties, waaronder maar liefst twaalf Nederlandse en twee wereldpremières, belooft het een bijzondere veertiende editie van Spoffin te worden. Vrijwel alle voorstellingen zijn vrij toegankelijk, je beslist na afloop wat je betaalt. 

Gevraagd naar highlights in het festivalprogramma, vertelt Alfred Konijnenbelt, artistiek leider van het festival: ‘Er zijn er vele dit jaar, zowel groot als klein. Bijvoorbeeld de alom bejubelde voorstelling EXIT van Circumstances uit België of de intrigerende installatie Panorama Kino Theatre van Tom Greder uit Zwitserland. En kleinere verrassingen van onder anderen Fabuloka (NL), DeRonde/Deroo (NL) en Cia Pau Palaus (ES).

Uit eigen land verder onder meer de nieuwe voorstelling FALL van DansBlok, dat vorig jaar de VKZ Spoffin OFF Award won en daarmee een residentie bij Scholen in de Kunst. Ook de winnaar van 2022, Wonderground uit Spanje, komt terug met de gloednieuwe productie Wall & Peace. Daarmee heeft Spoffin dit jaar twee wereldpremières.’ Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen voor de beste act in het OFF-programma, waarmee € 2.500 te winnen is, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Adviesbureau VKZ.

Er zijn nog drie andere residenties, bij onder meer Circus Amersfoort, met ook hier bijzondere aandacht voor de Baltische Staten: Accompany ME (LT/IT), Art for Rainy Days (LV/LT) en Kanta Company (LT/FI). Hiermee levert Spoffin een belangrijke bijdrage aan het creëren van nieuw werk voor de buitenfestivals.

Premières

Daarnaast biedt het festival veel voorstellingen die niet eerder in Nederland te zien waren: premières zijn er naast de al genoemde residenties ook Adrian Kaye (IT), Big Wolf Company (EE), Cia. Emiliano Alessi (ES), Iara Gueller (BE), Jūratė Širvytė-Rukštelė (LT) & Adrian Schvarzstein (ES), La Mecànica (ES), Richard Arhinful (TW en Vytautas Laibinis & Aurimas Jungatis (LT).

Spoffin werkt dit jaar samen met onder anderen Theater De Lieve Vrouw voor de speciale locatievoorstelling Herinner Ons van Gouden Haas, met het FamilieFestival in Vathorst dat twee Spoffin-teasers presenteert op vrijdag 23 augustus, en met Lepeltje Lepeltje waar twee festivalacts te zien zijn. Ook de samenwerking met Komt het Zien! wordt voortgezet, zodat enkele voorstellingen toegankelijk gemaakt worden voor blinden en slechtzienden. Via het Amersfoortse netwerk Buddy to Buddy werken nieuwkomers samen met hun buddies mee als vrijwilligers.

Compleet programma 

Maar Spoffin 2024 brengt nog veel meer moois aan circus, dans, straat- en locatietheater naar Amersfoort. Het complete programma is nu te vinden op de website, app en sociale media van Spoffin. Spoffin vindt dit jaar van 23 t/m 25 augustus plaats op verschillende locaties in en rond de binnenstad van Amersfoort.

 

 Programma Spoffin 2024

Spoffin zoekt vrijwilligers!

©

Spoffin zoekt vrijwilligers!

 30-06-2024

Nog twee maanden en dan is het zover: een nieuwe editie van Spoffin! Ook dit jaar vind je in de Amersfoortse binnenstad de mooiste straattheateracts. Van circus tot acrobatiek en van komedie tot dans. We zijn momenteel hard op zoek naar vrijwilligers om Spoffin een succes te maken!

Wat je tijdens Spoffin kunt doen?

Mansen

Mansers staan aan het eind van de voorstelling klaar met een blik, pinautomaat en QR-code. Spoffin is namelijk vrij toegankelijk, bezoekers betalen na afloop wat ze het waard vinden. Aan jou als manser om geld op te halen voor de artiesten!

Publieksbegeleider

Als publieksbegeleider zorg je dat alles rondom de voorstellingen in goede banen wordt geleid. Je bent het aanspreekpunt voor het publiek en zorg dat artiesten de ruimte hebben. Hoe? Geen zorgen, dat leren we je voorafgaand aan het festival.

Bouw en breek

Tijdens Spoffin moet er veel op- en afgebouwd worden. Ben jij handig, niet vies van wat zwaarder werk en heb je zin om voor en na het festival te helpen opbouwen en/of afbreken? Meld je aan voor het bouw en breek team!

Hospitality

Onze artiesten moeten goed ontvangen worden. Hospitality zorgt voor een warm welkom, legt uit waar artiesten moeten zijn en wijst ze de weg.

Infobalie

Ook dit jaar staat de infobalie weer op het Lieve Vrouwekerkhof. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie, het programmaboekje, eventueel ticketverkoop en vragen over of tips voor Spoffin en voorstellingen. Samen met een andere vrijwilliger draai je een shift. Geef je ook gerust samen op!

Als vrijwilliger zorgen wij natuurlijk tijdens lunch of diner tijdens je shift, een gezellig vrijwilligershonk, een geweldig team waarmee je samenwerkt en natuurlijk een knallend eindfeest.

Wil je je alvast aanmelden? Stuur een mailtje naar vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl!

Spoffin en ATT ontvangen bijdrage voor green batteries

Ulik Robotic Circus © Li-Shi

Spoffin en ATT ontvangen bijdrage voor green batteries

 30-06-2024

Spoffin en Amersfoorts Theater Terras worden dit jaar een stukje groener! De organisaties hebben onlangs een bijdrage ontvangen van het Cultuurfonds Utrecht en de Rabobank Amersfoort Eemland om green batteries te kopen. Dankzij de aanschaf van deze green batteries hoeven zowel Spoffin als Amersfoorts Theater Terras nooit meer een diesel-aggregaat te huren, waardoor voorstellingen schoner en stiller gerealiseerd kunnen worden.

In totaal hebben Spoffin en Amersfoorts Theater Terras twee green batteries van de bijdrage kunnen kopen, waarvan één batterij met uitbreiding naar dubbele capaciteit, waarop nog grotere voorstellingen kunnen draaien.

De green batteries zorgen ervoor dat de organisaties op plekken waar stroom moeilijk voor handen is, alsnog op een milieubewuste manier voorstellingen kunnen neerzetten. De green batteries zijn sterk genoeg om licht en geluid op te laten draaien. Met deze green batteries hebben de Spoffin en Amersfoorts Theater Terras straks altijd duurzame stroom op locatie. Zonder uitstoot, zonder stank en zonder geluidsoverlast. Perfect voor de evenementen die Spoffin en Amersfoorts Theater Terras neerzetten!

De komende editie van Spoffin, op 23 tot en met 25 augustus, worden de green batteries voor het eerst tijdens het festival ingezet. Ook tijdens de voorstellingen van Amersfoorts Theater Terras op zaterdag 27 juli en zaterdag 10 augustus worden de batteries gebruikt.

 Spoffin
 Amersfoorts Theater Terras

Kom je naar Spoffin? Download de app!

TimeSquare ©

Kom je naar Spoffin? Download de app!

 03-06-2024

Achter de schermen zijn we al een tijd druk bezig met de organisatie van Spoffin 2024. Net als vorig jaar komt er niet alleen een programmaboekje, je vindt alle informatie ook in de app TimeSquare! Je kunt TimeSquare downloaden in de App Store (Apple) of de Play Store (Android). Uiteraard kun je het programmaboekje binnenkort ook fysiek krijgen en vind je alle informatie op de website.
 

Heb je de app gedownload? Klik dan op het vergrootglas rechts bovenin. Typ Spoffin in en klik op het resultaat. Je komt terecht op de omgeving van Spoffin. Onderin vind je de laatste nieuwsberichten, het blokkenschema en een overzicht van de artiesten. Natuurlijk vind je hier ook alle praktische informatie en alles over de kaartverkoop. We hopen je in het laatste weekend van augustus te zien! 
 

 Download TimeSquare voor iPhone
 Download TimeSquare voor Android

Spoffin en De Lieve Vrouw presenteren Herinner Ons van Gouden Haas

© Bart Majoor

Spoffin en De Lieve Vrouw presenteren Herinner Ons van Gouden Haas

 02-06-2024

Spoffin slaat dit jaar de handen ineen met De Lieve Vrouw! Samen met het Amersfoortse theater wordt de voorstelling Herinner Ons van Gouden Haas tijdens Spoffin geprogrammeerd. Kaarten zijn vanaf vandaag te krijgen via de website van De Lieve Vrouw en uiteraard aan de kassa in het pand aan het Lieve Vrouwekerkhof.

Herinner Ons is een muzikale samenkomst in de openlucht waar een commissie van ecologen, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden manieren zoekt uitstervende dieren, planten en natuurlijke fenomenen zoals smeltende gletsjers te gedenken. Een poging tot stilstaan bij wat onopgemerkt verdwijnt. Maar ook bij het wonder van het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél is.

Reflecteren op ecologische uitdagingen

Gouden Haas is een gezelschap uit Almere dat samen met het publiek oefent om te reageren op (ecologische) uitdagingen van deze tijd. Hoe bewegen we van een geïsoleerd wereldbeeld naar een wereldbeeld waarin alles onderling verbonden is? Hoe maken we de verandering van egocentrisme naar ecocentrisme? Dit vraagt niet alleen om harde cijfers of koortsachtig oplossen, maar om ruimte, om verstilling, om verbeelding.

Herinner Ons is onderdeel van Spoffin en tijdens het festival twee keer te zien. De locatie wordt op een later moment bekend gemaakt. Herinner Ons is de enige voorstelling tijdens Spoffin die niet vrij toegankelijk is: kaarten kunnen via de website van partner en mede-organisator De Lieve Vrouw worden gekocht. Dat kan zowel online als aan de kassa.

Samenwerking met De Lieve Vrouw

Spoffin vindt dit jaar plaats op 23, 24 en 25 augustus. De voorstellingen vinden voornamelijk plaats op buitenlocaties in en rondom de historische Amersfoortse binnenstad. Het festival is trots om opnieuw samen te werken met De Lieve Vrouw en de verdieping verder op te zoeken.

Dit jaar zullen er tijdens Spoffin zo’n 27 acts te zien zijn. De voorstellingen zijn bijna allemaal vrij toegankelijk: na afloop bepalen bezoekers zelf wat zij willen betalen. De opbrengsten na de voorstellingen gaan naar de artiesten. Het volledige programma wordt op 1 juli bekendgemaakt.

 Koop je kaarten voor Herinner Ons hier

Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland presenteert Statement Buitentheater

Theater in de open lucht, zoals hier op Spoffin (2023), is steevast een grote publiekstrekker.

Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland presenteert Statement Buitentheater

 22-05-2024

Op de afgelopen Zomerpreview van de Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland, op 6 april, is het Statement Buitentheater gepresenteerd. Deze tekst gaat over de toekomst, de kansen en de bedreigingen van onze sector. 

Henk Schoute, voorzitter van de VBFN, zegt over het statement: ”Tijdens de afgelopen Zomerpreview van de VBFN, op het terrein van Vis à Vis in Almere, werd het concept van Statement Buitentheater door de VBFN met haar leden en andere belangstellenden besproken.

Het statement geeft zowel de kansen als de bedreigingen van een soms onderschatte podiumkunstdiscipline weer. In de ‘humuslaag’ van de podiumkunsten is het buitentheater van onmisbaar belang. Zowel voor het publiek als makers. Immers voor het publiek is het een bezoek ‘zonder drempels’. Men ervaart de ‘vrijheid’ van het buiten zijn, geen pluche en ‘gedwongen’ stilte tijdens de voorstelling. Voor makers (gezelschappen) is het de mogelijkheid om hun voorstelling aan een breed, divers en inclusief publiek te presenteren.

Het is met name voor de kleinere buitentheaterfestivals in Nederland een moeilijke periode. Zij hebben tijdens (en na) Corona minimale (extra) ondersteuning gekregen, reserves zijn op en de vooruitzichten op financiële ondersteuning door provincies en gemeenten zijn niet hoopvol. Eigenlijk 5 voor 12.  Daarom het Statement Buitentheater”.

 Spoffin
 VBFN

Spoffin OFF 2024: het programma is rond!

Collectief DansBlok is met FALL te zien op Spoffin 2024 © Dansblok.

Spoffin OFF 2024: het programma is rond!

 08-04-2024

Goed festivalnieuws: het programma van Spoffin OFF, hét talentenonderdeel van buitentheaterfestival Spoffin, is rond! Dit jaar waren er bijna tweehonderd aanmeldingen voor Spoffin OFF, doorgaans van jonge artiesten, uit 24 landen in Europa en ook ver daarbuiten. De inzendingen zijn bekeken en beoordeeld, en een spannend en interessant programma is samengesteld uit de geselecteerden.

Een deskundige selectiecommissie, bestaande uit drie collega-festivalprogrammeurs en één buitentheaterartiest, heeft alle inzendingen bekeken en de artistieke plannen beoordeeld. Daaruit zijn vijftien groepen en voorstellingen gekozen op basis van originaliteit, professionaliteit, zeggingskracht en interactie met het publiek.

Spoffin’s artistiek leider Alfred Konijnenbelt heeft op basis van hun keuze de definitieve selectie van tien groepen gemaakt en hierbij gelet op de samenhang met de rest van het festivalprogramma. Daarbij speelde ook de variatie in de disciplines een grote rol. Verder zijn er vier groepen aan het OFF-programma toegevoegd die in de twee weken voor het festival een residentie doen om te werken aan een nieuwe voorstelling in het Eemhuis of bij Circus Amersfoort.

‘Het is een mooie doorsnee van wat er in binnen- en buitenland gebeurt in het buitentheater,’ zegt Konijnenbelt. ‘We hebben vooral gezocht naar voorstellingen die anders zijn dan wat er in voorgaande jaren op Spoffin te zien is geweest. En ook naar vrolijkheid, dat kan iedereen wel gebruiken in deze spannende periode waarin de wereld kraakt en zucht.’

Opvallende artiesten in het Spoffin OFF programma zijn onder meer Sexy Boys Flipping (Engeland), die een spectaculaire acrodansshow brengen met veel flips, spins, humor en een hoofdrol voor het publiek. Adrian Kaye is een Italiaanse clown die met het publiek speelt en liefst zo veel mogelijk verwarring zaait. Dat geldt ook voor Emiliano Alessi (Spanje), die de straten onveilig maakt door alles en iedereen aan elkaar te plakken. Klassiek straattheater is er van Richard Arhinful (Ghana/Taiwan), die ongelooflijke trucs uithaalt met draaiende schalen. Iara Gueller (Brazilië/België) brengt een spectaculaire trapezeshow, waarin alles lijkt mis te gaan.

Heel anders dan DeRonde/Deroo (Nederland/België), die vervreemdend fysiek theater brengen. Ook uit Nederland komen Tappin-It Collective, met een vernieuwende tapdansshow, en Wordbites die onder de titel Silent Poetry Aerobics het publiek laat dansen. La Mecànica (Spanje) tenslotte laat zien wat er gebeurt als je denkt dat je de grote held bent maar alles tegenzit.

De residentiegroepen, die ook in het OFF-programma spelen, zijn de dansgezelschappen DansBlok (Nederland, winnaar van de VKZ Spoffin OFF Award 2023) en Wonderground (Spanje/Israël, winnaar 2022); en de circusgroepen Accompany ME (Litouwen/Italië) en Kanta Company (Litouwen). Al deze artiesten werken in de weken voorafgaand aan Spoffin aan hun nieuwe voorstellingen, waarvan er een aantal tijdens Spoffin in première gaat.

Spoffin vindt dit jaar plaats op 23, 24 en 25 augustus in en rond de binnenstad van Amersfoort. Het complete festivalprogramma wordt in juni bekendgemaakt. Voor meer informatie zie spoffin.nl of onze socials.

 Spoffin OFF

Festival Spoffin maakt bezwaar tegen afwijzing subsidie

Duo Laos tijdens Spoffin. 2022 © Egbert van Thiel

Festival Spoffin maakt bezwaar tegen afwijzing subsidie

 22-03-2024

Eind februari werd bekendgemaakt dat Festival Spoffin niet in aanmerking komt voor de meerjarige projectsubsidie 2025-2028 van Gemeente Amersfoort. Dat is een grote klap voor de organisatie, team, vrijwilligers en artiesten die betrokken zijn bij het festival. Naar de stellige overtuiging van het bestuur van Stichting Zomertheater Amersfoort (ZTA), waaronder Spoffin valt, is deze afwijzing onterecht en gebaseerd op onjuiste aannames die niet door feiten worden geschraagd.

ZTA is trots dat het festival op drie van de vier punten een positieve beoordeling heeft gekregen. Het meerjarenplan wordt met 8 punten beoordeeld voor wat betreft de artistiek-inhoudelijke kwaliteit, een 7,5 voor de toegankelijkheid en een 6,5 voor maatschappelijke relevantie. Op het gebied van de financiën is kennelijk onduidelijkheid ontstaan, die tot afwijzing heeft geleid. Deze afwijzing is in de ogen van ZTA onterecht.

Daarom heeft ZTA gemotiveerd bezwaar aangetekend tegen het besluit van het gemeentebestuur en ziet de procedure met vertrouwen tegemoet.  

Spoffin 2024 wordt laatste editie

Circumstances met EXIT is één van de hoofdacts op Spoffin in 2024. © Karin Jonkers

Spoffin 2024 wordt laatste editie

 14-07-2024

De 14e editie van straatfestival Spoffin in Amersfoort, van 23 tot en met 25 augustus 2024, wordt tevens de laatste. Daarmee dreigt het enige theaterfestival uit de stad te verdwijnen en verliest Nederland een van de grootste en meest vooruitstrevende internationale straatfestivals. Spoffin, dat sinds 2010 bestaat, trekt jaarlijks zo’n 40.000 tot 45.000 bezoekers.

Nadat de gemeente Amersfoort eerder dit jaar de subsidieaanvraag voor de periode 2025-2028 had afgewezen, werd afgelopen week ook het bezwaarschrift van de organiserende stichting Zomertheater Amersfoort (ZTA) afgeserveerd. ZTA heeft besloten niet verder te procederen, maar gaat onderzoeken wat er nog wel mogelijk is.

Het verdwijnen van Spoffin is een grote klap voor de organisatie, team, vrijwilligers en artiesten die betrokken zijn bij het festival. Spoffin is niet het enige straatfestival dat omvalt, er zijn de afgelopen jaren al negen buitentheaterfestivals ingekrompen of gestopt.

Verbijsterd
‘Wij zijn verbijsterd door de afwijzing van ons bezwaar,’ reageert voorzitter Janneke van Brussel. ‘Helaas hebben we het gemeentebestuur niet tot andere inzichten kunnen brengen. We hebben verkeerde interpretaties en foute aannames helder en feitelijk weerlegd. De teleurstelling is erg groot en wij begrijpen niet waarom dit internationale buitentheaterfestival, dat zoveel bekendheid en erkenning heeft gekregen, en waarvan de kwaliteit en diversiteit zo groot is, nu definitief van tafel wordt geveegd.

‘Met het verdwijnen van Spoffin, het enige vrij toegankelijke straattheaterfestival in de regio, gaat een belangrijk podium verdwijnen en meer dan 45 jaar aan ervaring en kennis – ook opgedaan bij voorlopers van het festival – verloren,’ aldus Van Brussel. ‘We vinden het een groot verlies voor zowel stad, land als Europa. Wij kunnen als bestuur deze beslissing erg moeilijk accepteren.’

Trots
Artistiek leider en oprichter Alfred Konijnenbelt is ondanks de grote teleurstelling vooral trots op wat Spoffin de afgelopen vijftien jaar in Amersfoort en Nederland heeft neergezet. ‘We hebben theater toegankelijk gemaakt voor een enorme groep Amersfoorters en talrijke bezoekers uit binnen- en buitenland,’ blikt hij terug. ‘Veel mensen bewaren prachtige herinneringen aan Spoffin. Voor tal van artiesten is het een belangrijk festival in hun carrière geweest. We hebben ze een podium gegeven, geholpen bij nieuwe creaties, hen samengebracht met professionals en internationale netwerken opgezet.’

Grande Finale
‘Het programma voor 2024 is klaar en ziet er zeer veelbelovend uit,’ besluit Konijnenbelt. ‘We gaan ons uiterste best doen om een onvergetelijke Grande Finale neer te zetten. Tegelijk doet het pijn dat we dit festival na vijftien jaar niet meer kunnen organiseren. Het doek valt voor Spoffin.’

Het programma van Spoffin 2024 is te vinden op www.spoffin.nl.

 Spoffin
 Programma Spoffin 2024

Spoffin 2024: dit is het complete programma!

Richard Arhinful komt naar Spoffin 2024

Spoffin 2024: dit is het complete programma!

 01-07-2024

Het aftellen is nu serieus begonnen: eind augustus komt Spoffin 2024 er weer aan! Van 23 tot en met 25 augustus zet Spoffin de binnenstad van Amersfoort voor de veertiende keer op z’n kop. Met 27 circus-, dans-, straattheater- en muziekproducties, waaronder maar liefst twaalf Nederlandse en twee wereldpremières, belooft het een bijzondere veertiende editie van Spoffin te worden. Vrijwel alle voorstellingen zijn vrij toegankelijk, je beslist na afloop wat je betaalt. 

Gevraagd naar highlights in het festivalprogramma, vertelt Alfred Konijnenbelt, artistiek leider van het festival: ‘Er zijn er vele dit jaar, zowel groot als klein. Bijvoorbeeld de alom bejubelde voorstelling EXIT van Circumstances uit België of de intrigerende installatie Panorama Kino Theatre van Tom Greder uit Zwitserland. En kleinere verrassingen van onder anderen Fabuloka (NL), DeRonde/Deroo (NL) en Cia Pau Palaus (ES).

Uit eigen land verder onder meer de nieuwe voorstelling FALL van DansBlok, dat vorig jaar de VKZ Spoffin OFF Award won en daarmee een residentie bij Scholen in de Kunst. Ook de winnaar van 2022, Wonderground uit Spanje, komt terug met de gloednieuwe productie Wall & Peace. Daarmee heeft Spoffin dit jaar twee wereldpremières.’ Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen voor de beste act in het OFF-programma, waarmee € 2.500 te winnen is, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Adviesbureau VKZ.

Er zijn nog drie andere residenties, bij onder meer Circus Amersfoort, met ook hier bijzondere aandacht voor de Baltische Staten: Accompany ME (LT/IT), Art for Rainy Days (LV/LT) en Kanta Company (LT/FI). Hiermee levert Spoffin een belangrijke bijdrage aan het creëren van nieuw werk voor de buitenfestivals.

Premières

Daarnaast biedt het festival veel voorstellingen die niet eerder in Nederland te zien waren: premières zijn er naast de al genoemde residenties ook Adrian Kaye (IT), Big Wolf Company (EE), Cia. Emiliano Alessi (ES), Iara Gueller (BE), Jūratė Širvytė-Rukštelė (LT) & Adrian Schvarzstein (ES), La Mecànica (ES), Richard Arhinful (TW en Vytautas Laibinis & Aurimas Jungatis (LT).

Spoffin werkt dit jaar samen met onder anderen Theater De Lieve Vrouw voor de speciale locatievoorstelling Herinner Ons van Gouden Haas, met het FamilieFestival in Vathorst dat twee Spoffin-teasers presenteert op vrijdag 23 augustus, en met Lepeltje Lepeltje waar twee festivalacts te zien zijn. Ook de samenwerking met Komt het Zien! wordt voortgezet, zodat enkele voorstellingen toegankelijk gemaakt worden voor blinden en slechtzienden. Via het Amersfoortse netwerk Buddy to Buddy werken nieuwkomers samen met hun buddies mee als vrijwilligers.

Compleet programma 

Maar Spoffin 2024 brengt nog veel meer moois aan circus, dans, straat- en locatietheater naar Amersfoort. Het complete programma is nu te vinden op de website, app en sociale media van Spoffin. Spoffin vindt dit jaar van 23 t/m 25 augustus plaats op verschillende locaties in en rond de binnenstad van Amersfoort.

 

 Programma Spoffin 2024

Spoffin zoekt vrijwilligers!

©

Spoffin zoekt vrijwilligers!

 30-06-2024

Nog twee maanden en dan is het zover: een nieuwe editie van Spoffin! Ook dit jaar vind je in de Amersfoortse binnenstad de mooiste straattheateracts. Van circus tot acrobatiek en van komedie tot dans. We zijn momenteel hard op zoek naar vrijwilligers om Spoffin een succes te maken!

Wat je tijdens Spoffin kunt doen?

Mansen

Mansers staan aan het eind van de voorstelling klaar met een blik, pinautomaat en QR-code. Spoffin is namelijk vrij toegankelijk, bezoekers betalen na afloop wat ze het waard vinden. Aan jou als manser om geld op te halen voor de artiesten!

Publieksbegeleider

Als publieksbegeleider zorg je dat alles rondom de voorstellingen in goede banen wordt geleid. Je bent het aanspreekpunt voor het publiek en zorg dat artiesten de ruimte hebben. Hoe? Geen zorgen, dat leren we je voorafgaand aan het festival.

Bouw en breek

Tijdens Spoffin moet er veel op- en afgebouwd worden. Ben jij handig, niet vies van wat zwaarder werk en heb je zin om voor en na het festival te helpen opbouwen en/of afbreken? Meld je aan voor het bouw en breek team!

Hospitality

Onze artiesten moeten goed ontvangen worden. Hospitality zorgt voor een warm welkom, legt uit waar artiesten moeten zijn en wijst ze de weg.

Infobalie

Ook dit jaar staat de infobalie weer op het Lieve Vrouwekerkhof. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie, het programmaboekje, eventueel ticketverkoop en vragen over of tips voor Spoffin en voorstellingen. Samen met een andere vrijwilliger draai je een shift. Geef je ook gerust samen op!

Als vrijwilliger zorgen wij natuurlijk tijdens lunch of diner tijdens je shift, een gezellig vrijwilligershonk, een geweldig team waarmee je samenwerkt en natuurlijk een knallend eindfeest.

Wil je je alvast aanmelden? Stuur een mailtje naar vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl">vrijwilligers@spoffin.nl!

Spoffin en ATT ontvangen bijdrage voor green batteries

Ulik Robotic Circus © Li-Shi

Spoffin en ATT ontvangen bijdrage voor green batteries

 30-06-2024

Spoffin en Amersfoorts Theater Terras worden dit jaar een stukje groener! De organisaties hebben onlangs een bijdrage ontvangen van het Cultuurfonds Utrecht en de Rabobank Amersfoort Eemland om green batteries te kopen. Dankzij de aanschaf van deze green batteries hoeven zowel Spoffin als Amersfoorts Theater Terras nooit meer een diesel-aggregaat te huren, waardoor voorstellingen schoner en stiller gerealiseerd kunnen worden.

In totaal hebben Spoffin en Amersfoorts Theater Terras twee green batteries van de bijdrage kunnen kopen, waarvan één batterij met uitbreiding naar dubbele capaciteit, waarop nog grotere voorstellingen kunnen draaien.

De green batteries zorgen ervoor dat de organisaties op plekken waar stroom moeilijk voor handen is, alsnog op een milieubewuste manier voorstellingen kunnen neerzetten. De green batteries zijn sterk genoeg om licht en geluid op te laten draaien. Met deze green batteries hebben de Spoffin en Amersfoorts Theater Terras straks altijd duurzame stroom op locatie. Zonder uitstoot, zonder stank en zonder geluidsoverlast. Perfect voor de evenementen die Spoffin en Amersfoorts Theater Terras neerzetten!

De komende editie van Spoffin, op 23 tot en met 25 augustus, worden de green batteries voor het eerst tijdens het festival ingezet. Ook tijdens de voorstellingen van Amersfoorts Theater Terras op zaterdag 27 juli en zaterdag 10 augustus worden de batteries gebruikt.

 Spoffin
 Amersfoorts Theater Terras

Kom je naar Spoffin? Download de app!

TimeSquare ©

Kom je naar Spoffin? Download de app!

 03-06-2024

Achter de schermen zijn we al een tijd druk bezig met de organisatie van Spoffin 2024. Net als vorig jaar komt er niet alleen een programmaboekje, je vindt alle informatie ook in de app TimeSquare! Je kunt TimeSquare downloaden in de App Store (Apple) of de Play Store (Android). Uiteraard kun je het programmaboekje binnenkort ook fysiek krijgen en vind je alle informatie op de website.
 

Heb je de app gedownload? Klik dan op het vergrootglas rechts bovenin. Typ Spoffin in en klik op het resultaat. Je komt terecht op de omgeving van Spoffin. Onderin vind je de laatste nieuwsberichten, het blokkenschema en een overzicht van de artiesten. Natuurlijk vind je hier ook alle praktische informatie en alles over de kaartverkoop. We hopen je in het laatste weekend van augustus te zien! 
 

 Download TimeSquare voor iPhone
 Download TimeSquare voor Android

Spoffin en De Lieve Vrouw presenteren Herinner Ons van Gouden Haas

© Bart Majoor

Spoffin en De Lieve Vrouw presenteren Herinner Ons van Gouden Haas

 02-06-2024

Spoffin slaat dit jaar de handen ineen met De Lieve Vrouw! Samen met het Amersfoortse theater wordt de voorstelling Herinner Ons van Gouden Haas tijdens Spoffin geprogrammeerd. Kaarten zijn vanaf vandaag te krijgen via de website van De Lieve Vrouw en uiteraard aan de kassa in het pand aan het Lieve Vrouwekerkhof.

Herinner Ons is een muzikale samenkomst in de openlucht waar een commissie van ecologen, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden manieren zoekt uitstervende dieren, planten en natuurlijke fenomenen zoals smeltende gletsjers te gedenken. Een poging tot stilstaan bij wat onopgemerkt verdwijnt. Maar ook bij het wonder van het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél is.

Reflecteren op ecologische uitdagingen

Gouden Haas is een gezelschap uit Almere dat samen met het publiek oefent om te reageren op (ecologische) uitdagingen van deze tijd. Hoe bewegen we van een geïsoleerd wereldbeeld naar een wereldbeeld waarin alles onderling verbonden is? Hoe maken we de verandering van egocentrisme naar ecocentrisme? Dit vraagt niet alleen om harde cijfers of koortsachtig oplossen, maar om ruimte, om verstilling, om verbeelding.

Herinner Ons is onderdeel van Spoffin en tijdens het festival twee keer te zien. De locatie wordt op een later moment bekend gemaakt. Herinner Ons is de enige voorstelling tijdens Spoffin die niet vrij toegankelijk is: kaarten kunnen via de website van partner en mede-organisator De Lieve Vrouw worden gekocht. Dat kan zowel online als aan de kassa.

Samenwerking met De Lieve Vrouw

Spoffin vindt dit jaar plaats op 23, 24 en 25 augustus. De voorstellingen vinden voornamelijk plaats op buitenlocaties in en rondom de historische Amersfoortse binnenstad. Het festival is trots om opnieuw samen te werken met De Lieve Vrouw en de verdieping verder op te zoeken.

Dit jaar zullen er tijdens Spoffin zo’n 27 acts te zien zijn. De voorstellingen zijn bijna allemaal vrij toegankelijk: na afloop bepalen bezoekers zelf wat zij willen betalen. De opbrengsten na de voorstellingen gaan naar de artiesten. Het volledige programma wordt op 1 juli bekendgemaakt.

 Koop je kaarten voor Herinner Ons hier

Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland presenteert Statement Buitentheater

Theater in de open lucht, zoals hier op Spoffin (2023), is steevast een grote publiekstrekker.

Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland presenteert Statement Buitentheater

 22-05-2024

Op de afgelopen Zomerpreview van de Vereniging van Buitentheater Festivals Nederland, op 6 april, is het Statement Buitentheater gepresenteerd. Deze tekst gaat over de toekomst, de kansen en de bedreigingen van onze sector. 

Henk Schoute, voorzitter van de VBFN, zegt over het statement: ”Tijdens de afgelopen Zomerpreview van de VBFN, op het terrein van Vis à Vis in Almere, werd het concept van Statement Buitentheater door de VBFN met haar leden en andere belangstellenden besproken.

Het statement geeft zowel de kansen als de bedreigingen van een soms onderschatte podiumkunstdiscipline weer. In de ‘humuslaag’ van de podiumkunsten is het buitentheater van onmisbaar belang. Zowel voor het publiek als makers. Immers voor het publiek is het een bezoek ‘zonder drempels’. Men ervaart de ‘vrijheid’ van het buiten zijn, geen pluche en ‘gedwongen’ stilte tijdens de voorstelling. Voor makers (gezelschappen) is het de mogelijkheid om hun voorstelling aan een breed, divers en inclusief publiek te presenteren.

Het is met name voor de kleinere buitentheaterfestivals in Nederland een moeilijke periode. Zij hebben tijdens (en na) Corona minimale (extra) ondersteuning gekregen, reserves zijn op en de vooruitzichten op financiële ondersteuning door provincies en gemeenten zijn niet hoopvol. Eigenlijk 5 voor 12.  Daarom het Statement Buitentheater”.

 Spoffin
 VBFN

Spoffin OFF 2024: het programma is rond!

Collectief DansBlok is met FALL te zien op Spoffin 2024 © Dansblok.

Spoffin OFF 2024: het programma is rond!

 08-04-2024

Goed festivalnieuws: het programma van Spoffin OFF, hét talentenonderdeel van buitentheaterfestival Spoffin, is rond! Dit jaar waren er bijna tweehonderd aanmeldingen voor Spoffin OFF, doorgaans van jonge artiesten, uit 24 landen in Europa en ook ver daarbuiten. De inzendingen zijn bekeken en beoordeeld, en een spannend en interessant programma is samengesteld uit de geselecteerden.

Een deskundige selectiecommissie, bestaande uit drie collega-festivalprogrammeurs en één buitentheaterartiest, heeft alle inzendingen bekeken en de artistieke plannen beoordeeld. Daaruit zijn vijftien groepen en voorstellingen gekozen op basis van originaliteit, professionaliteit, zeggingskracht en interactie met het publiek.

Spoffin’s artistiek leider Alfred Konijnenbelt heeft op basis van hun keuze de definitieve selectie van tien groepen gemaakt en hierbij gelet op de samenhang met de rest van het festivalprogramma. Daarbij speelde ook de variatie in de disciplines een grote rol. Verder zijn er vier groepen aan het OFF-programma toegevoegd die in de twee weken voor het festival een residentie doen om te werken aan een nieuwe voorstelling in het Eemhuis of bij Circus Amersfoort.

‘Het is een mooie doorsnee van wat er in binnen- en buitenland gebeurt in het buitentheater,’ zegt Konijnenbelt. ‘We hebben vooral gezocht naar voorstellingen die anders zijn dan wat er in voorgaande jaren op Spoffin te zien is geweest. En ook naar vrolijkheid, dat kan iedereen wel gebruiken in deze spannende periode waarin de wereld kraakt en zucht.’

Opvallende artiesten in het Spoffin OFF programma zijn onder meer Sexy Boys Flipping (Engeland), die een spectaculaire acrodansshow brengen met veel flips, spins, humor en een hoofdrol voor het publiek. Adrian Kaye is een Italiaanse clown die met het publiek speelt en liefst zo veel mogelijk verwarring zaait. Dat geldt ook voor Emiliano Alessi (Spanje), die de straten onveilig maakt door alles en iedereen aan elkaar te plakken. Klassiek straattheater is er van Richard Arhinful (Ghana/Taiwan), die ongelooflijke trucs uithaalt met draaiende schalen. Iara Gueller (Brazilië/België) brengt een spectaculaire trapezeshow, waarin alles lijkt mis te gaan.

Heel anders dan DeRonde/Deroo (Nederland/België), die vervreemdend fysiek theater brengen. Ook uit Nederland komen Tappin-It Collective, met een vernieuwende tapdansshow, en Wordbites die onder de titel Silent Poetry Aerobics het publiek laat dansen. La Mecànica (Spanje) tenslotte laat zien wat er gebeurt als je denkt dat je de grote held bent maar alles tegenzit.

De residentiegroepen, die ook in het OFF-programma spelen, zijn de dansgezelschappen DansBlok (Nederland, winnaar van de VKZ Spoffin OFF Award 2023) en Wonderground (Spanje/Israël, winnaar 2022); en de circusgroepen Accompany ME (Litouwen/Italië) en Kanta Company (Litouwen). Al deze artiesten werken in de weken voorafgaand aan Spoffin aan hun nieuwe voorstellingen, waarvan er een aantal tijdens Spoffin in première gaat.

Spoffin vindt dit jaar plaats op 23, 24 en 25 augustus in en rond de binnenstad van Amersfoort. Het complete festivalprogramma wordt in juni bekendgemaakt. Voor meer informatie zie spoffin.nl of onze socials.

 Spoffin OFF

Festival Spoffin maakt bezwaar tegen afwijzing subsidie

Duo Laos tijdens Spoffin. 2022 © Egbert van Thiel

Festival Spoffin maakt bezwaar tegen afwijzing subsidie

 22-03-2024

Eind februari werd bekendgemaakt dat Festival Spoffin niet in aanmerking komt voor de meerjarige projectsubsidie 2025-2028 van Gemeente Amersfoort. Dat is een grote klap voor de organisatie, team, vrijwilligers en artiesten die betrokken zijn bij het festival. Naar de stellige overtuiging van het bestuur van Stichting Zomertheater Amersfoort (ZTA), waaronder Spoffin valt, is deze afwijzing onterecht en gebaseerd op onjuiste aannames die niet door feiten worden geschraagd.

ZTA is trots dat het festival op drie van de vier punten een positieve beoordeling heeft gekregen. Het meerjarenplan wordt met 8 punten beoordeeld voor wat betreft de artistiek-inhoudelijke kwaliteit, een 7,5 voor de toegankelijkheid en een 6,5 voor maatschappelijke relevantie. Op het gebied van de financiën is kennelijk onduidelijkheid ontstaan, die tot afwijzing heeft geleid. Deze afwijzing is in de ogen van ZTA onterecht.

Daarom heeft ZTA gemotiveerd bezwaar aangetekend tegen het besluit van het gemeentebestuur en ziet de procedure met vertrouwen tegemoet.